MC

Förberedelser

Dagen för uppkörningen kommer att vara lång, så packa gärna ner en macka och en termos kaffe. Första delen av dagen kommer du och de andra som också ska köra uppkörningen denna dag att tillbringa på manöverbanorna.

Första delen, säkerhetskontroll

När det blir din tur är det första du ska göra att ställa cykeln på centralstödet och utföra en säkerhetskontroll. Provförättaren kommer att tala om för dig vilken eller vilka delar av motorcykeln du ska kontrollera. I regel någon eller en kombination av dessa:

Bromsar
Lager
Däck
Fälgar
Lampor
Drivpaket
Om du behöver (t.ex vid koll av lager) kan du be provförättaren att trycka ner bakre delen av motorcykeln så att du fritt kan snurra på framhjulet.

Andra delen, Lågfartsbanan

Det finns två olika lågfartsbanor – lågfartsbana 1 och lågfartsbana 2, provförrättaren kommer att tala om för dig vilken del du ska köra. Tänk på att hålla blicken högt och lyssna på motorn för att höra när det är läge att ge mer gas.

Tredje delen,Högfartsbanan

Tidigare fanns det två olika högfartsbanor, precis som på lågfartsbanan. Man har dock tagit bort en av dem, så idag finns det endast en högfartsbana. Tänk även här på att hålla blicken högt, känna rytmen i svängarna och bromsa kraftigt innan sista kurvan (du kan med fördel motstyra här). Tänk på att ta gott om sats så att du har kontroll på hastigheten när du åker in i banan. I regel är treans växel lämplig här.

Fjärde delen, Bromsa

Här ska du visa att du kan bromsa kontrollerat i 70 och 90 km/h. Tänk på att:
Hålla blicken högt
Börjabromsa där instruktören har markerat, inte före.
Spänn överkroppen och håll ett stadigt tag om styret
Bromsa först lätt med bakbromsen så att motorcykeln ”niger” och vikten koncentreras på framhjulet, bromsa sedan med både fram och bakbroms.
Efter detta moment får du veta om provförrättaren tycker att du har gjort nog bra ifrån dig för att gå vidare till femte och sista delen.

Femte delen, Stads/Landsvägskörning

Vid stads och landsvägskörningen av uppkörningen får du en hörsnäcka och radiodel av provförättaren. Han kommer på så vis att kunna kommunicera med dig under uppkörningen. Observera att du inte har någon mikrofon, och inte har möjlighet att kommunicera tillbaka till honom.Provförättaren har ett protokoll som har går efter, motsvarande det för B-behörighet. Han kommer att bestämma vart du ska åka, och därmed kontrollera att du behärskar de olika trafiksituationerna som uppstår. Tänk på att ta det lugnt, titta noga på trafiken runt omkring dig och skyltar.
Om uppkörningen går vägen har du MC körkortet i brevlådan inom ett par dagar. Fram till och med det gäller den bekräftelse du fick av körläraren som MC körkort.

Behöver ni låna en MC för uppkörning? Man måste ta med sig sitt eget fordon på MC uppkörning. Tveka inte att kontakta oss för lån av MC n. Ring 031-806 888 eller maila oss för bokning.

Hyra vid uppkörning: 1200 kr